10 anys i 12 actes per recordar

L’any 2017 la Colla Gegantera ”La Pessigolla” de Valls va fer 10 anys, i per celebrar-ho bé van fer actes durant tot l’any perquè sigui un record inoblidable. 

Cal destacar però que la família d’aquest grup es va ampliar amb la incorporació dels nous gegants i del basilisc.

Cada mes de l’any 2017 es van dur a terme les següents activitats:

El mes de gener, concretament el diumenge 15 de gener es van estrenar els nous gegants de l’entitat, en Pere de Lusignan i l’Elionor d’Aragó, senyora de Valls enmig d’un espectacle de llum, so i color que va tindre lloc al Teatre Principal de Valls, i aquest es va omplir de gom a gom per poder rebre la nova parella. Tampoc hi van faltar els padrins dels nous gegants, els gegants d’Andorra la Vella, i els gegants de l’Hospitalet de l’Infant.

 

Al mes de febrer, perquè la festa no parés, vam organitzar juntament amb la Colla Gegantera ”El Calçot-AAEET” de Valls que celebrava 20 anys, la XIX Trobada de gegants de la Coordinadora de les Comarques Meridionals de Catalunya, la qual es fa cada any en una localitat diferent de la província, i durant un any vam tindre en custòdia el gegantó Miquel de la coordinadora, que ens acompanyava allà on anàvem. L’acte va tindre lloc el dia 11 de febrer.

 

El mes de març continuàvem les activitats, però aquesta especialment anava dedicada als capgrossos, per tan vam organitzar una trobada de capgrossos on ens van acompanyar diferents personatges durant el dia 11 de març.

Per canviar una mica la temàtica de les trobades, el diumenge 2 d’abril es va fer una activitat diferent però on molta gent van acompanyar a les dues primeres figures de la colla (el Drac i l’Arlequí) en una caminada que començava des del local i fins al Pont de Goi on després acompanyat del fort vent vam gaudir d’unes ballades i un esmorzar.

Al maig, el dia 6 vam poder gaudir d’una jornada diferent, a la plaça del Pati de Valls, acompanyats dels nous gegants que feien presència a dalt de l’escenari i darrere del grup musical vallenc ”Els Pessigolles” que ens van oferir un repertori amb algunes de les cançons més conegudes i festives del moment.

El dia 10 de juny arribàvem a l’equador de les festes, i ens esperava un altre dels actes estrella de l’aniversari, l’estrena del Basilisc de Valls, una bèstia majestuosa i festiva a la vegada, que va aparèixer de dins l’Ajuntament al so de la Cobla Cossetània de Tarragona i acompanyat dels seus padrins, el Basilisc petit i el Basilisc de Reus. Els vallencs van rebre la nova bèstia amb els braços ben oberts.

El mes de juliol per no deixar de banda les trobades, en vam fer una altra, però en aquest cas era la trobada que celebra la colla cada dos anys i dins la Setmana Cultural de l’entitat. La trobada va tindre lloc el dissabte 29 de juliol i van reunir una vintena de colles vingudes d’arreu del país.

La colla no se’n va oblidar dels més petits, i per això, què millor que riure i passar-s’ho d’allò més bé una tarda d’agost?

L’animador vallenc Jordi Jubany ens va presentar el seu espectacle d’animació ”Saltamartí” el divendres 11 d’agost als Arcs de Ca Magrané, de manera que petits i grans van jugar i ballar plegats.

Després un bon berenar va recuperar les forces de tots.

El 17 de setembre va arribar un altre acte, aquest cop més formal, ja que es va celebrar una missa a l’Església del Lledó de Valls en motiu del 10è aniversari i on el mossèn va beneïr els nous gegants de la colla.

Seguidament per acabar-ho de celebrar va tenir lloc un dinar que aplegava tots els socis al restaurant Masia Bou, on vam acabar bufant les espelmes, menjant pastís i brindant per molts anys més de colla.

El mes d’octubre, concretament el dia 14 es va realitzar una xerrada de cultura popular al local social de la colla, protagonitzada per Griselda Karsunke, dissenyadora dels gegants de l’ACGC. Així doncs ens va explicar de la millor manera, com li va sorgir la idea de crear aquesta parella de gegants tan emblemàtics. Aprofitant l’ocasió també vam inaugurar la placa que podem trobar a la façana del local.

Ja a la recta final de l’any vam muntar una exposició a Sant Roc, que es va inaugurar 10 de novembre i es va allargar fins el 26 de novembre.

L’exposició volia ser un recorregut de tots aquests anys, i s’hi podien veure els primers gegants, titelles, màscares, records de trobades, retalls de premsa, un vídeo, etc.

I finalment per concloure l’any no podia ser d’altra manera que presentar el llibre d’aquesta dècada titulat: La història d’un somni: 10 anys Colla Gegantera ”La Pessigolla”. Un llibre on s’hi pot trobar tota la informació que vulguis saber de la colla, des de les primeres figures fins les actuals, les partitures pròpies, les poblacions visitades i molt més. El podeu adquirir contactant amb la mateixa colla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s